Terapija pravilnom ishranom (Pravilna ishrana pasa i mačaka)

 

 

Razvojem posebne oblasti veterinarske medicine koja se bavi isključivo ishranom životinja i prikupljanjem brojnih novih saznanja o potrebama pasa i mačaka u ishrani, koncept ishrane kućih ljubimaca se znatno promenio. Vreme kada su psi hranjeni ostacima hrane ljudi, a mačke hranjene mlekom krava je odavno prošlo.

Porast upotrebe gotove fabričke hrane imao je pozitivan efekat na zdravlje i životni vek  pasa i mačaka. Prema pojedinim studijama sprovedenim u poslednjih par godina, došlo se do podataka da je životni vek pasa i mačaka u poslednjih 20 godina porastao za 2 godine u proseku. Smatra se da je doprinos ovome dala u najvećoj meri upravo kvalitetnija ishrana.

 

Ishrana pasa i mačaka se razlikuje u zavisnosti da li su u pitanju mladunci, odrasli ili stari psi i mačke i od toga da li su male, srednje ili velike rase. Pored toga postoje značajne razlike između pasa i mačaka po pitanju fiziologije ishrane:

MAČKE:

1. Isključivi mesojedi

2. Više obroka dnevno

3. Jede i danju i noću

4. Proba ukus hrane

5. Ne pokazuje socijalno ponašanje

 

PSI:

1. Svaštojedi

2. 1-3 obroka dnevno

3. Jede tokom dana

4. Prežderavanje, brzo gutanje

5. Pokazuje socijalno ponašanje

 

Prema navedenom, vašeg kućnog ljubimca je potrebno hraniti hranom koja je prilagođena njegovoj veličini, uzrastu i fiziološkom stadijumu. Pravilna ishrana uslov je za zdrav i kvalitetan žvot pasa i mačaka i obrnuto, nepravilna ishrana može dovesti do čitavog niza zdravstvenih problema.

Vlasnici životinja najčešće vode računa o kvantitetu hrane, dok je kvalitet hrane potpuno zapostavljen. Dokazano je da je nepravilna ishrana uzrok velikog broja oboljenja , posebno kod starijih pasa i mačaka. Na prvom mestu se izdvajaju oboljenja bubrega, alergije, kože, različiti hormonski poremećaji idr.

Prednosti upotrebe gotove hrane se ogledaju u tome što je ona napravljena tako da sadrži sve neophodne nutritivne sastojke prilagođene razlićitim vrstama i uzrastima , da je maksimalno izbalansiran odnos različitih sastojaka u njoj, veoma je ukusna, životinje je rado jedu i veoma je  praktična za upotrebu. Osim toga sami vlasnici ne moraju da imaju neka posebna znanja o nutritivnim potrebama svog kućnog ljubimca. Za razliku od toga priprema druge hrane bazirane na ostacima hrane ljudi i/ili svežih namirnica, zahteva dosta vremena ali i znanje vlasnika o nutritivnim potrebama svog kućnog ljubimca. 

U našoj ordinaciji možete dobiti nutritivna rešenja za sve vrste i kategorije pasa i mačaka. Poseban segment predstavlja ishrana obolelih pasa i mačaka, odnosno terapija adekvatnom ishranom. Često smo u prilici da primenom odgovarajuće ishrane , bez upotrebe bilo kakvih lekova, dovedemo do potpunog otklanjanja simptoma pojedinih bolesti i/ili izlečenja životinje. U ovakvom vidu terapije određenih oboljenja, veliki doprinos ima saradnja i disciplinovanost samih vlasnika životinja, kao i svih ukućana sa kojima životinja ima kontakt. Dijete koje se prepišu moraju se sprovoditi konstantno , na duži rok kako bi se postigao terapijski efekat. Ali nije dovoljno samo da životinja koristi prepisanu dijetu, već je neophodno da se obezbedi da životinja ne konzumira nijednu drugu vrstu hrane koja nije uključena u dijetetski protokol. To često predstavlja problem životinjama koje su u dvorištu, slobodne ili one koje hrani više vlasnika. 

Danas se na tržištu nalazi veliki broj različitih vrsta hrana za pse i mačke, koje se razlikuju po svom sastavu, kvalitetu i naravno ceni. Naša preporuka je da koristite hrane samo sa predznakom premium, superpremium hrane i pogotovo “grain free” hrane. Upotrebom ovih vrsta hrana, pogotovo od poznatih i renomiranih proizvođača,  možete preveinrati pojavu brojnih poremećaja i bolesti izazvanih nepravilnom ishranom. 

PIB 105881146
MB 20471905
TR 165-17927-02 Addiko Bank

Kontakt

ul. Miloša Crnjanskog 43. 

Bečej. 21220 SRBIJA

tel: 021 / 6912 - 611 

Pretplatite se!

Budite u toku sa najnovijim sniženjima i informacijama iz ŽarVela!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.