×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/usluge/ultrazvuk

 

Ultrazvučna dijagnostika je pomoćna dijagnostička metoda u medicini koja danas zauzima jedno od najznačajnijih mesta u veterinarskoj medicini. Ona predtsavlja “zlatni standard” u dijagnozi mnogih bolesti. Potpuno ne invanzivna, brza i jednostavna metoda gde se uz pomoć ultrazvuka dobija dvodimenzionalna slika na ekranu aparata u realnom vremenu. Omogućava nam veoma precizna merenja veličine organa i promena na njima, kao i merenja brzine protoka kroz krvne sudove, kao i brojna druga merenja značajna za postavljanje tačne dijagnoze. Koristi se prevashodno u dijagnostici promena na parenhimatoznim organima. Posebno važno mesto ultrazvučna dijagnostika zauzima u reprodukciji.

 

Pored toga ultrazvuk ima primenu i u sprovođenju određenih dijagnostičkih procedura kao što su : ultrazvučno-vođena biopsija unutrašnjih organa , ultrazvučno-vođena aspiracija organa za citologiju i kulturu, ultrazvučno-vođena aplikacija terapeutika , cistocenteza -za uzimanje i dodatne analize urina , aspiracija sadržaja iz žučne kesice za kulturu i holangiografiju , dijagnostika i drenaža abscesa i cista idr. Danas najčešći vid ultrazvučne dijagnostike jeste u primeni takozvanog “B” moda (Brightness mode) koji nam daje dvodimenzionalnu sliku u realnom vremenu u vidu različitih nijansi crne boje. Pored toga koristi se i “M” mod prevashodno za sprovođenje merenja u kardiologiji. Sve veću primenu u veterinarskoj medicini ima i upotreba Color dopplera radi utvrđivanja karakteristika i brzina kretanja kroz krvne sudove.

Pre ultrazvučnog pregleda treba se konsultovati sa veterinarom oko pripreme pacijenta. Vlasnik mora da zna da naši pacijenti neće uvek da sarađuju, pa se u cilju izbegavanja obostranih povreda, životinja nekad mora i sedirati. Životinja na ultrazvučni pregled treba da ide praznog stomaka. Za većinu pregleda mora se ukloniti dlačni prekrivač sa mesta koje se pragleda. 

 

U našoj ordinaciji ultrazvuk se primenjuje u sledeće svrhe: 

  • Ultrazvuk abdomena

  • Ultrazvuk grudne duplje

  • Kontrola graviditeta 

  • Ultrazvuk zglobova i tetiva

  • Ultrazvučno vođena biopsija

 

 

 

 

{gallery}usluge/ultrazvuk{/gallery}

Veterinarska ambulanta ŽarVel Vet Veterinari Srbija